Verbális támadások kivédése

Első és talán a legfontosabb alap technika, az övön aluli, tehát a kritikán aluli, személyünket ért, sértő, verbális támadások kivédése. Ilyen megalázó jellegű támadás lehet nagyon kellemetlen, főleg ha mindez több ember előtt történik, és nekünk valahogyan meg kell őriznünk szuverenitásunkat. Ha helyesen tudjuk kezelni ezeket a szituációkat, akkor hasznunkra fordíthatjuk őket, sőt megerősítenek bennünket. Ellenkező esetben általában emberi konfliktusokat és rossz közérzetet okoznak. Nem ritkák az ebből adódó pszichikai és egészségügyi problémák sem. A konfliktusok kezelésében igen fontos, hogy meg tudjuk őrizni higgadtságunkat, ne kerüljünk az emóciók sodrába. Ezt könnyű mondani, viszont sokkal nehezebb megvalósítani. Gyakorlatok nélkül, (ahol hasonló szituációt gyakorlunk be és más módszereket is alkalmazunk, mint például: meditáció, mágikus tükör, gondolatürítés stb)., szinte lehetetlen ezt elérni. Ezek a gyakorlatok elsősorban automatizálják és tudatosítják reakcióinkat és önmagunk megismerését és nemesítését is magukba foglalják, ami által el tudjuk érni, hogy emócióinkat mintha kívülről tudnánk figyelni. Nem az emócióink által vezetve cselekszünk és ezzel szabad emberekké tudunk válni. Egy egyszerű módszer, például mondjuk magunknak: "ÉRDEKES", minden esetben, amikor negatív reakciókkal találkozunk. Ez segíthet, hogy megtartsuk az emócióink feletti uralmat.
Lássunk néhány példát.

Nyílt támadás
- Ne is folytassa! Látható, hogy csak azért van itt, mert sex hiányban szenved.
- Ennyi badarságot már régen hallottam. Aki ezt kitalálta annak a pszichiátrián lenne a helye.
- Ön csak a saját hangját akarja hallani. Ahogy látható teljesen el van telve saját magával és semmi más nem érdekli csak a pénz.
- Nem ártana ha kimosná a füleit. Mikor mosott fület utoljára?
- Mikor volt utoljára szemorvosnál, mert elkelne.
- Először tanuljon meg normálisan beszélni, aztán talán értelme is lesz annak amit gagyog, bár nem sok esélyt látok erre.

Általános feleletek nyílt támadás esetén
- Rendben, mi jut még eszébe?
- Jó, milyen problémája van?
- Kérem, miről akarja elterelni ezzel a figyelmet?
- Ha nem tévedek önnek más nézete van ezzel kapcsolatba. Ki tudná fejteni bővebben?
- Teljesen megértem önt. Az ön helyében én is hasonlóan reagálnék. Ennek ellenére figyelembe kell venni, hogy ... Kérem, mondja el, mi lenne önnek megfelelő?
- Meg tudná mondani pontosabban, mit ért az alatt, hogy ...
- Köszönöm, "kedves öntől". Személyes konfliktust akar ebből csinálni, vagy van hasznos mondanivalója is?
- Nem tudom, most egymásnak esünk-e, vagy megpróbáljuk egymás álláspontját megérteni? Mit javasol?

A technika lényege, hogy nem hallgatunk el, hanem magabiztosan visszakérdezünk. Jelét adjuk annak is, hogy ilyen alacsony szinten nem akarunk kommunikálni.
A legtöbb ember, mivel személes támadást érzékel, ezért gyakran felháborodik és ezt kikéri magának, esetleg viszonozza a támadást. Ezzel a hozzáállással ugyan megvédi önmagát, viszont komoly feszültség keletkezik, amit később sem lesz egyszerű megszüntetni.
Néhány ehhez hasonló általános feleletet érdemes fejből megtanulni, hogy ne kelljen gondolkodni, mert a reakcióra általában csak 3-4 másodperc áll rendelkezésünkre. Helyénvaló az ilyen szituációk begyakorlása is. Gyakorlat teszi a mestert.

A kijelentés átformálása
Ez a technika igen elegáns és hatásos. Lényege abban van, hogy átformáljuk a támadást és visszakérdezünk.

- Azt szeretné mondani ezzel, hogy..
* megfeledkeztem valamiről? Miről?
* más megoldást javasol? Mit?
* nem ért egyet ezzel? Miért?
* önnek más nézete van erről? Kitudná ezt fejteni?

A leplezett támadás leleplezése
Ezek a támadások talán a legkellemetlenebbek, mert ezeknél csak célzás történik valamire, ami nincs konkrétan kimondva, így a támadó nagyobb biztonságban érezheti magát.

- Ha nem tévedek ezzel azt akarja mondani, hogy... (és még egy kicsit el is túlozzuk). Így gondolta? Valóban ezt akarta mondani?

Egyetértés és mellőzés, minden magyarázat nélkül
Ebben a technikában az a fontos, hogy egyetértünk, de minden magyarázat nékül és tovább megyünk. Ezzel teljesen elbizonytalanítjuk a támadónkat, mert semmilyen figyelmet nem fordítunk rá. (Nem használhatjuk minden szituációban.)

- Persze, ahogy mondja.
- Hogyne, természetesen.
- Minden bizonnyal igaza van.
- Szerintem is. Nem kétséges.
- Maga szerint? Önre bízom a feleletet.

Verbális molesztálás, túlzások

Visszatámadás elzárkózás által
A visszatámadásnak itt csak egy igen mérsékelt formájáról lesz szó. Ennek oka, hogy minden esetben asszertivitásra kell törekednünk és a nyílt visszatámadás több veszélyt is rejt magában.
Ennél a technikánál mérsékelten elzárkózunk és ennek nyomatékot is adunk azzal, hogy névre szólóan tesszük ezt.

- Ha ezt akaja hinni, természetesen megteheti, kedves XY.
- Az emberek általában saját magukból indulnak ki. Ön is ezt tette XY?
- Ez az ön véleménye. El tud fogadni más véleményt is, kedves XY?

Megszakítás
Gyakran komoly feszülségek keletkeznek. Ilyenkor igen hatásos módszer kilépni ebből az által, hogy egy időre megszakítjuk a kommunikációt.
- STOP, itt szünetet kérek (itt meszakítom a beszélgetést, mert ez nem vezet sehová, nem vagyok hajlandó ezt folytatni). Azt javaslom, folytassuk 10 perc múlva.(Addig mindenki átgondolhatja mit is szeretne.)