A "NEM" szó és a tudatalatti programozása, hipnózis

Az utóbbi időben egyes pszichológiai és kineziológiai körökben elterjed az a nézet, hogy az ember tudatalattija "nem érti" a "NEM" és a "NE" szavakat. Ezen elmélet szerint mindenhol, ahol a "NEM" és a "NE" szavakat használjuk, ott negatívan közelítjük meg a dolgokat, ami alkalmatlan a tudatalatti programozására.
Ezzel kapcsolatban lásd ezt a videót.
Igen valóban, amikor azt mondjuk, hogy "Ne gondolj a piros elefántra!", akkor általában mindenkinek megjelenik a piros elefánt képe.
A videóban még az is szerepel, hogy ne mondjuk azt gyerekünknek, hogy "Vegyél fel kabátot, nehogy megfázz!" , mert ebből csak az marad meg a gyerekben, hogy "megfázik".

Egyesek ezen elmélet alapján még a tízparancsolatot is kritika alá veszik, mivel ott csupa tiltás szerepel, mint negatív programozás: "NE ölj!", "NE lopj!" stb.

Most vizsgáljuk meg, vajon mi az igaz ebből az elméletből.

Kezdetnek mindjárt egy másik videót ajánlok a hipnózisról: videó, ahol a "Nem fogsz emlékezni!" parancs hatására valóban megtörténik az emlékezetvesztés.
Hogyan lehetséges ez, ha a "NEM" és "NE" szavak alkalmatlanok a tudatalatti befolyásolására? (Más videó ezzel kapcsolatban, ahol "Nem fogod látni a hetes számot!" szuggesztiót kap a kliens, és valóban a hetes számokat kihagyja a matematikai műveleteknél.)

Már ebből a példából is jól látható, hogy valami nagyon nincs rendben ezzel az elmélettel.

A gond ott van, hogy ésszerű feladatot kell megfogalmazni, mert az, hogy ne csináljunk valamit gyakran nem érthető, mivel nem tudjuk mit tegyünk helyette. Ennek tipikus példája a "Ne gondolj a piros elefántra!", mivel ebben az esetben nem tudjuk, hogy mire gondoljunk. Így nincs más választásunk, mint elgondolni a piros elefántot és eldobni önmagunkban ezt az elgondolást.
A "nem" és a "ne" szavak viszont nem minden esetben jelentenek ilyen határozatlanságot.
Ha például azt mondjuk: "Ne nyugtalankodj!", akkor általában értjük mit kell cselekedni. Lazítani kell önmagunkban a feszültséget és ha tudatosak vagyunk, akkor ezt a paracsot adjuk a tudatalattinak is.
Ha azt mondjuk, hogy "Ne tanúskodj hamisan!", akkor pontosan tudjuk, hogy az igazat kell mondanunk vagy hallgatnunk kell. Tudatosan ezt a parancsot adjuk ki magunkban.
Ha azt mondjuk, hogy "Ne lopj!" az azt jelenti, hogy fizetség nélkül ne vegyük el a másét. Ez jól érthető cselekvési és érzelmi formát jelent, mert nincs benne semmi olyan, ami nem lenne érthető és megvalósítható a tudatalatti számára.

Kérem, senki ne értsen félre, mert természetes ha lehet, akkor előnyösebb pozitívan fogalmazni. Itt csupán a dolgok helytelen leegyszerűsítésére kívántam rámutatni.
Mivel a tudatalatti a felhalmozott emlékképek és érzések hálózatos öszecsatolásaival dolgozik, ezért nézzük a következő példát: "A parancsokat gondolatokkal, érzésekkel és a tudatunk fókuszával írjuk. Tehát, ha arra gondolunk, hogy meg ne csússzunk, a tudatalatti fókusza a megcsúszás fogalmára összpontosít. A “ne” szócskát nem értelmezi. A megcsúszás gondolatát egy nagy intenzitású energia is táplálja: a félelem a megcsúszástól. Így ezt fel nem ismerve tulajdonképpen a megcsúszás parancsát adjuk a tudatalattinak. Ezzel szemben a tudatos tudatunkkal a lábon maradást erőltetjük, így egymásnak ellentétes parancsok jutnak az agyba. Végeredményképpen, a lábon maradás sokkal több energiánkba kerül, és nagyobb az elcsúszás veszélye, mintha a tudatalattiba a helyes parancsot adtuk volna."
Valójában, ebben a példában is a "ne gondolj a piros elefántra" model szerinti határozatlanság egy az akaratunkkal ellentétes asszociációt (emlékképet) is eredményez, a megcsúszás emlékképét. (Itt sem arról van szó, hogy a tudatalatti nem értené a "NE" szót, csak nincs más lehetősége, mit tegyen helyette.) Tehát, jobb mindig arra gondolni, amit megvalósítani szeretnénk, nem arra, amit el akarunk kerülni.

Néhány jótanács a tudatalatti befolyásolására itt olvasható. A hipnózisról: videó1, videó2, videó3, web.
önhipnózis, pdf , web1, web2 , online tudatosság kurzus , fogyás önhipnózissal pdf , A gondolat valóságteremtő erejéről , A tudatalatti , Az érzések , Angol nyelviskola , Önhipnózis akadémia