A Nagy arkána hármas elrendezése

A ránk maradt tradíció szerint a tarot lapjait három útra oszthatjuk: Osiris, Ízisz és fiuk, Hórusz útjára. Más megfogalmazásban apai, anyai és a fiúi útra. Ezzel paralel használják a tűz, a víz és a levegő elemeket, mint őselemi energiákat is, vagy tézis, antitézis és szintézis megnevezéseket stb. tree
Az alábbi képen összesen csak tíz energia (dimenzió) van ábrázolva, mert minden energiát valójában két tarot kártya jelöl, amit részletesen átvettünk. Hiszen, minden energia legalább két pólus közt oszcillál. Ez azt jelenti, hogy az ábrán a 3 számmal jelölt körhöz a Királynő (3) és a Hold (19) arkánum dualitása tartozik a 4 számhoz a Király és a Csillag arkánum tartozik, és így tovább.
A tizenegyedik energia, egy új szintet reprezentál, amiben megint megjelenik az itt ábrázolt tíz energia, annak minden elemével, illetve annak képe. Ez azt jelenti, hogy a Sorkerék és a Mágikus erő kártyák egy új szinten Bolond és az Univerzum kártyák szerepét töltik majd be, ezért a képen nem szerepelnek.
Ez a hármas elrendezést, ha a szemből vizsgáljuk, akkor jobb oldalon az apai, férfi, (1,4,7) a baloldalon az anyai, női (2,5,8), középen pedig a semleges, fiúi vonal helyezkedik el. Ez a hármas elrendezés eszükbe juttathatja F. Bardon első tarot kártya-ábrázolását, ahol a férfi és a nő között a semleges nemet reprezentáló alakot láthattunk.
Talán nem véletlen, hogy a föld minden nyelvében három nemmel találkozunk, férfi, női és a semleges nem. Azt hiszem nincs a földön olyan nyelv, ami négy nemet használna nyelvtanában (férfi, női, gyermeki fiú, gyermeki lány). Később még bővebben fogunk foglalkozni azzal is, hogy miért ismert szinte minden vallásban az Isten hármasságának a fogalma, ami nagyon szoros kapcsolatban van a tarot hármas elrendezésével.

A hármas elrendezésen lévő számokkal és a szimmetriákkal játszadozva igen érdekes numerológiai összefüggéseket kaphatunk. Most elegendő, ha észrevesszük, hogy ez az elrendezés újabb dualitásokat hoz létre (lásd 0-9, 1-8, 2-7, 3-6, 4-5).