Példák a lapok értelmezésére


Még mielőtt kirakjuk a lapokat már előtte el kell döntenünk hány lapot fogunk kirakni és milyen formában.
Itt csak 2 formát mutatok be.
1. A három lapos: 1-múlt, 2-jelen illetve súlypont, 3-jövő illetve a megoldás
2. Kelta kereszt, 10 lapos:
    1 - szignifikátor, (miről fog beszélni a TAROT) kelta
    2 - ami ellene van és amit magunk mellé kell állítani, egyébként gondot okoz
    3 - ami a tudatban van
    4 - tudatalatti, ami nincs tudatosítva, illetve később tudatosodik majd
    5 - múlt
    6 - jövő
    7 - hozzáállásunk
    8 - külső segítség
    9 - ami ellenünk van, gátol minket, gondot okoz vagy félelem
    10 - megoldás


1. Siker: Mennyire lesz sikeres a jelenlegi műsor, ami már régebbtől megy a tévében ? A kérdező saját maga vezeti ezt a TV műsort.

1.    1 - Mágus
2.    13 - Halál
3.    5 - Főpap

Értelmezés:
Sajnos komoly változás várható, illetve már jelen van. Valószínűleg számolni kell azzal, hogy megszűnik ennek a lehetősége és valami mást kell keresni. (Ezt a "Halál" kártya jelzi, ami a súlytpotban van, tehát a jelenben.) A "Főpap" azt mutatja, hogy a megoldás ennek a negatív eseménynek az átalakításában (átváltoztatásában) lesz keresendő. Jelentheti a tanácskérés szükségességét is.
Érdekességként elmondom, hogy a kérdező tudta nélkül, előtte való nap született meg az igazgatósági döntés, hogy ez a műsor a közeljövőben meg lesz szüntetve, amit csak később tudtam meg. (Ezt az operatőr mondta el nekem a jóslás után négyszemközt, amikor gratulált nekem, mert szerinte ezt nagyon eltaláltam.) A kérdező viszont később megvádolt azzal, hogy a műsora biztosan azért lett megszüntetve, mert én ezt megjósoltam neki a TV kamerái előtt egy beszélgetés során (mivel ő nem tudott az igazgatósági döntésről).

Itt gondolkodjunk el a szinkronicitáson: Miért kérdez valaki ilyet, ha a műsora nagy nézettségnek örvend, ha nem azért, mert tudat alatt már megérezte, hogy gondok vannak.A legtöbb esetben a lapok igen sok jelentéssel bírnak, így szükséges a kérdezővel együtt megkeresni, mit jelentenek azok a kérdező szituációjában. Tehát komolyabb elemzést (párbeszédet) igényel, mit jelent számára az a kártya abban a szituációban. Nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy végsősoron minden lapnak egyetlen mondanivalót kell támogatnia, illetve egy dologról kell szólniuk.


2. Mit tegyek: A volt férj komoly gondokat okoz, fenyegetőzik ... Mit tegyek, viseljem el, tehát hagyjam a gondviselésre? Mindenki ezt tanácsolta nekem és én is inkább a békére hajlok.
lapok
1.    R/1 - Az erő (tűz) lovagja
2.    K/3 - A szelek (kardok) királya
3.    20 - Feltámadás
4.    18 - Hold
5.    9/1 - Tüzek vándora (9 bot)
6.    10/2 - A vizek sorskereke (10 kehely)
7.    R/2 - Érzelmi erők (víz) lovagja
8.    P/2 - Gátak apródja, kelyhek apródja
9.    2/2 - A vizek papnője (2 kehely)
10.   Q/4 - A föld királynője

Elemzés:
A szignifikátor az "erő lovagja", tehát önmagunk erejéről, sikeréről és boldogságáról szól. Ezzel szemben áll a "szelek királya", ami az elkötelezettség az iránt ami jó, egyébként a hadak ura is. A tudatban a "Feltámadás" kártya. Ennek két jelentése is lehetséges: olyan dolgok jönnek melyek már elmúltak, de most újra feltámadnak. A másik jelentés pedig a megmentés egy kritikus szituációban, bizonyos szempontból az életmentést is jelentheti. A tudatalattiban a "Hold" kártya, ami jelenthet bizonytalanságot, félelmeket, álmatlan éjszakákat, kételyeket, de azt is, hogy mindennek két oldala van, semmi sem csak jó és semmi sem csak rossz. A múlt a "tüzek vándora", amikor példamutatás történik, saját példánkkal, másokért való önfeláldozó munka. A jövő a "vizek sorskereke", ami végeredményben nagyon pozitív önigazolást jelenthet. Hozzáállás az "érzelmi erők lovagja", ami ebben a szituációban nagyon érthető. Ami külső segítséget jelent az a "gátak apródja", ami elhárít minden az egyént megillető szabadságot korlátozó energiát. Ez szintén nagyon pozitív ebben szituációban, hiszen éppen a szabadságát akarja korlátozni a volt férje. Ami külső hatás és gondot jelenthet az a "vizek papnője", ami a "két kehely" az összetartozó lelkek, azt mutatja, hogy a múltat nem lehet kitörölni és még mindig sok érzelmi energia köti össze őket, illetve a férj nem tudja elengedni a volt feleségét. A megoldás a "föld királynője", ami az isteni gondviselést is jelenti.
Összefoglalás:
Láthatjuk, hogy minden kártya pontosan beleillik az adott szituációba, és mindegyik kártya egy ugyanazon gondolatba illeszthető. Ez azt jelenti, hogy az "erő lovagjának" energiájáról van szó, ami sikert jelent. Ehhez magunk mellé kell állítani egy harcos szellemet, mely tisztán az igazságért harcol meggyőződéssel, ez a "szelek királya", ami igen nemes célokért harcol. Nem szabad hagyni, hogy a volt férj terrorizálja vagy megfélemlítse a családot, ez ellen tenni kell. Ezt az isteni gondviselés is támogatja, erős realizációs energia, illetve segítségére lesz ezen az úton.


3. Párkapcsolat: Maradjak-e a jelenlegi párkapcsolatomba vagy keressek mást, illetve más is érdeklődik és megfordult bennem, hogy talán ő jobb lenne? Mennyire lesz jövője ennek a mostani kapcsolatomnak a férjemmel? Van egy kisgyerekünk. Sok más kérdés is lett volna még, de úgy döntöttünk, nem kérdezzünk semmit, hanem hagyjuk a tarotra, hogy mi a legfontosabb.
lapok
1.    Q/3 - A kardok királynője
2.    P/4 - Az érmék apródja
3.    2/1 - 2 bot
4.    4/1 - 4 bot
5.    1/1 - 1 bot
6.    R/4 - Az érmék lovagja
7.    6/3 - 6 kard
8.    19 - Nap
9.    7/1 - 7 bot
10.    R/3 - A kardok lovagja

Elemzés:
Szignifikátor a "szelek királynője", ami a szellemi életre keltést táplálja és megújító energia. Szemben áll ezzel a "megvalósítás apródja" ami egy értékszerző energia. A tudatban a "tüzek papnője", ami érvényszerzés akaratunknak, illetve az ezzel kapcsolatos gondok. Ehhez inkább férfias, mint nőies energia kell. (Igen sok tűz van jelen.) A tudatalatti a "tüzek királya", ami általában tréninget jelent, tehát minden nap tudatosan kell tenni valamit célunk eléréséért, apránként. A múlt a "tüzek ásza", ami ebben az estben jelentheti a megvalósult gyermekáldást. A jövő a "föld lovagja" ami az értékrend és a gyakorlat lovagja. Ez egy igen gyakorlatias, realizációra törő energia, ami szépen összefügg a tudatalatti pozíciójában megjelent lappal. A hozzáállás pozíciójában a "szelek szerelme", ami a szabadságról szól. Ez teljesen pontos, mert ennek a lapnak az energiája arról beszél, hogy szabadon tudatosan döntsünk merre akarunk menni, ne félelmekből. Éljük életünket, mint szabad emberek. Ami külső segítség az a "Nap" kártya, ami nagyon pozitív itt. Ami problémát okozhat az a "tüzek harci szekere", ami győzni akar és szintén egy igen férfias energia. Lehet ebben a szituációban nem az a fontos, hogy én győzzek és az legyen, amit én akarok, hanem az, hogy harmónia legyen. Ez szépen összefügg a tudat pozícióban megjelent lappal. A megoldás a levegő lovagja képviseli, ami többek közt az öntisztítást jelöli, tehát a belső tisztaság és a lojalitás lovagja.
Összefoglalás:
Erősítsd meg a mostani kapcsolatodat szeretettel, alázattal és odaadással.
Ahogy láthatjuk itt a lapok arról beszélnek, hogy valószínűleg a kérdező hölgy férje nem igazán ura a helyzetnek (vagy nem akar hozzá felnőni) és gyakran a felesége mondja meg neki, hogy mi legyen, mit kell tennie. A nő érvényesíteni akarja akaratát, hogy egy boldog családi élet legyen, de ez így nem biztos, hogy jó. Sokkal inkább a király és a királynő kapcsolatot kéne megvalósítani a szeretet által. Sajnos egy férfinak nem lehet megmondani mit csináljon, ezt egy férfi nem tudja elviselni, illetve rosszul viseli. Viszont, sokkal inkább helyes a nő részéről, ha nem mondja meg a férfinak mit csináljon, mert azzal aláássa a férfi büszkeségét. Jobb inkább ha a szeretet és az érzelmek által vágyakat kelt csak benne, hogy a férfi kimutathassa gondoskodását és szeretetét. Egy gyakorlatias példa: Nem azt kell mondani, hogy vegyél nekem ezt vagy azt, csak annyit, hogy jaj de jó lenne nekem ez vagy az, illetve ez mennyire tetszik nekem. A döntés a férfin van, és ha szereti a feleségét, magától megadja neki amire a nő vágyik, mert szereti őt és ez őneki is felemelő érzés lesz. Nem mondták meg neki mit csináljon. Ő döntött így. Ez a király és a királynő kapcsolat lényege, hiszen a királynő nem mondhatja meg a királynak mit tegyen, de szinte bármit kérhet és a király megadja neki, mert azt szeretné, hogy a királynő boldog legyen vele. A szignifikátor megint pontos volt, a szellemi energiák megújításáról beszélt ebben a párkapcsolatban. Megint láthatjuk, hogy minden lap valójában egy gondolatról beszél.
Megjegyzés:
A tarot egyébként ritkán mond olyat, hogy váljanak szét a házastársak. Általában csak akkor, ha annak nagyon komoly okai vannak.
Mindennek ellenére, kb. fél év után a hölgy elhagyta a férjét.

Még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy egy elemzés csak együttes kommunikációval valósulhat meg, amikor közösen értelmezzük a lapokat a kérdezővel, mivel minden lapnak nagyon sok jelentése van, ezért fontos rájönni, hogy abban a szituációban miről lehet szó. Ritkán helyes olyan elemzés, amivel nem tud egyetérteni a kérdező. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a tarot elemzés csak akkor jó, ha jó és szép dolgokat mond, ez nem igaz. A kérdezőnek őszintének kell lennie saját magával szemben is.

4. Családalapítás: lesz-e komoly kapcsolatom? A kérdező egy 35-év köröli fiatalember, aki igen sok időt tölt a munkában.
lapok
1.    20 - Feltámadás
2.    10/2 - 10 kehely
3.    K/2 - A kelyhek királya
4.    6/3 - 6 kard
5.    8/3 - 8 kard
6.    5/2 - 5 kehely
7.    3/3 - 3 kard
8.    7/2 - 7 kehely
9.    6 - Szeretők
10.   14 - Mértékletesség

Röviden: Az emberek mindig a jövőt szeretnék tudni, de ez egy jó példa arra, hogy meg kell érteni a múltat és a jelent ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni. A hozzáállás pozícióban lévő 3/3 lap azt mutatja, hogy még mindig nem képes szabadulni egy régi sikertelen kapcsolat (szerelem) élményéből, ami miatt éppen a Szeretők lap jelenik meg mint akadály. (Közös elemzés megmutatta, hogy egy nagyon régi sikertelen kapcsolat még mindig igen sok gondok okoz számára, amit itt nem részletezek.) Azt is tudatosítania kell, ha nem keres aktívan párkapcsolati lehetőséget, hanem mindig a munkájával van elfoglalva, akkor hiába szeretné, nem sok esélye van megtalálni élete partnerét. Meg kell tanulnia újra beleszeretni valakibe. Ehhez az önbizalomnak is helyre kell állnia, le kell küzdenie félelmeit, szorongásait (nincs a lapok között tűz elem, de sok a levegő). Ezt a folyamatot a Mértékletesség (letisztulás) lap mutatja, ami általában hosszabb időt vesz igénybe, de a Feltámadás, K/2 lapok igen bíztatóak. Az 5 kehely viszont lehet pozitív és negatív is ebben a szituációban. (Talán az internetes párkeresés lesz számára az ideális. A közös elemzés azt is megmutatta, hogy minden lap teljesen pontos volt.)

5. Család : nemrég házasodott fiatal hölgy, aki viszonyáról kérdez, hogy hogyan fog alakulni, de mintha nem akarná közelebbről megmondani, hogy mit is szeretne tudni. Még nincs közös gyerekük.
lapok
1.    8/4 - 8 érme
2.    7/3 - 7 kard
3.    5 - Főpap
4.    P/2 - A kelyhek apródja
5.    4/3 - 4 kard
6.    4/4 - 4 érme
7.    4/1 - 4 bot
8.    ? - A TAROT nem válaszol
9.    10 - Sorskerék
10.   17 - Csillag

Röviden: Itt mindjárt feltűnik két fontos lap: 7 kard ami a családi kibontakozás ellen van, és a múltban a 4 kard. Ilyekor rá kell kérdezni mik voltak ezek a problémák? Talán valaki ellenezte házasságotokat, vagy valamilyen más akadályaitok voltak? A tudatban a Főpap, ami szintén azt mutatja, hogy segítségre, tanácsra vagy vezetésre van szüksége. A közös elemzésben a hölgy elmondta, hogy függőséggel küzdött és ugyan sikerült legyőznie, de mégis fél emiatt és a kapcsolatát félti a legjobban. Ezek után minden lap egyszerre érthetővé vált. Mindennek ellenére a TAROT azt mondja neki, hogy igen sok segítséget fog kapni ahhoz, hogy ne engedje el amit már megszerzett (4 érme), viszont még mindig próba alatt van. Minden nap tudatosan harcolnia kell (a helyes hozzáállás 4 bot), de fáradozása sikerrel végződik majd, ha nem hagyja el magát. Szívesen mondanánk, hogy biztosan sikeres lesz (Csillag és a 4 érme lapok miatt), mert ezt mutatják ezek a lapok, de tudatosítanunk kell, hogy ez csak egy lehetőség a sok közül, bár igen valószínű. Mivel a Sorskerék lap ellene van, ezért azt mondhatjuk, hogy valószínűleg itt valamilyen karmikus problémával kell megküzdenie (tehát lehet, hogy előző életéből hozta ezt). Azt, hogy hogyan tudja ezt végleg legyőzni, mi segít neki ebben, a TAROT talán okkal nem mondja (A TAROT hallgat lap, talán az égiek), neki kell rátalálnia, hogy mi neki az élet valódi értelme és miben leli boldogságát. (Valószínű viszont, hogy a gyermekáldás is segíteni fog, de ez is csak egy lehetőség.)

6. Életút: mit tanácsol nekem a TAROT, mi most a legfontosabb életemben? Egy 36-év körüli sikeres üzletember kérdezi ezt, mert valójában nincs kérdése. Van felesége, egy 13 éves gyereke. Biztos anyagi háttérrel rendelkeznek és jól élnek.
lapok
1.    15 - Sátán
2.    R/3 - A kardok lovagja
3.    5 - Főpap
4.    3/3 - 3 kard
5.    7 - Harci szekér
6.    3/1 - 3 bot
7.    10/1 - 10 bot
8.    16 - A leomló torony
9.    7/4 - 7 érme
10.   1/2 - 1 kehely

Röviden: Itt nagyon nehéz bármit is mondani.
- Mennyire vagy céltudatos? - kérdeztem (Sátán és szembe vele a magas ideák tisztasága, a kardok lovagja)
- Én nagyon céltudatos vagyok.
- Mennyire várod el ezt a céltudatosságot másoktól?
- Elvárom. Elvárom másoktól is a cégben, de mindenkinek a véleményét meghallgatom mielőtt döntök ...
- Elvárod a gyerekeddel szemben is ezt a céltudatosságot, illetve gyakran megmondod milyen célokat kövessen?
- Itt már kitérő feleletet kaptam és azt, hogy ő mennyit foglalkozik a családjával és mekkora szabadságot ad nekik, persze bizonyos kereteken belül.
Ezek után csak nagyon óvatosan próbáltam rákérdezni, hogy boldog-e valójában? Persze boldog, mondta. Sokat kirándulnak külföldre a családdal stb., mindenük megvan, mindent bebiztosít...van idejük egymásra stb. Ennél messzebbre nem tudtam eljutni. Annyit mondtam, hogy talán több érzelmet kéne vinni az életébe és kevesebb célt, amit persze elutasított, illetve nem értette mire mondom. A lapok szerint viszont legfelsőbb énje nem igazán boldog (Főpap tanácsot szeretne, 3 kard lapok). Talán már előre lát bizonyos leomló tornyokat és a 7 érme is problémás lehet. Azért ez nem lesz olyan veszélyes, mert a jövő a 3 bot, ami harmonizálja majd az erőket. A kérdező szerint ezek a lapok értelmetlenek voltak, mert minden a legnagyobb rendben van. Itt a közös elemzés teljes kudarcot vallott és jósolgatni saját eszem szerint felesleges lenne.

7. Párkapcsolat: A kapcsolatuk mennyire lesz komoly, vagy csak ideiglenes? Kb. 23 éves fiatalember kérdezi ezt. Már 4 hónapja együtt járnak.

1.    3/4 - 3 érme
2.    10/2 - 10 kehely
3.    8/3 - 8 kard

Röviden: Egyértelmű, hogy a súlypont már a közös jövő felé mozdult el 10 kehely, viszont a jövő egy kissé bizonytalan, hiszen mindennek meg lehet találni a rossz oldalát is (8 kard).
- Mennyire szereted a lányt? - kérdeztem - mire a felelet kitérően hangzott (ami várható is volt a lapok szerint).
- A jövő csak a szerelmedtől függ, mennyire tudod szeretni a lányt, mert a lány ezt érzi. A többi nem fontos.
- Hogy lehet megtanulni ezt, mert én szerelmes még nem voltam igazán, de már sok lánnyal volt dolgom.
- Ha szeretni tudod önmagad női oldalát, akkor őt is szeretni fogod tudni. Tanulj meg szerelmes lenni önmagadba és ezt a szerelmet vetítsd ki őrá. Esetleg érdeklődj a bhakti jóga iránt.

8. Munka: Mennyire lesz sikeres az együttműködésem a felettesemmel, illetve mennyire lesz sikeres a munkám az elkövetkező évben. (A kérdező 45 év körüli hölgy.)
munka
1.    10/1 - 10 bot
2.    12 - Akasztott ember
3.    10 - Sorskerék
4.   1/1 - 1 bot
5.   4/4 - 4 érme
6.   Q/2 - A kelyhek királynője
7.   K/2 - A kelyhek királya
8.    11 - Mágikus erő
9.    1/4 - 1 érme
10.    16 - A leomló torony
Röviden: Itt valójában két kérdés van, mivel a kérdező szerint ezek szorosan összefüggenek. A feleletből viszont látható, hogy ez a kettő nem is annyira függ össze.
A szignifikátor egy önfeláldozó energia. Szembe áll vele az Akasztott ember, ami új nézőpont szükségessége, de jelenthet megrekedést is, vagy naivitást stb. A tudatban a szencsekerék, sors beteljesítése. A tudat alatt a botok ásza, ami nagyon pozitív, a siker potenciálja. Minden lap arról beszél valójában, hogy a munkája igen sikeres lesz, de ez nem érvényes a felettesével való kapcsolatra. Ellenzi ezt a érmék ásza. Mintha csak azt mondaná, hogy a felettesével való kapcsolat semmilyen értékteremtő energiát nem hordoz.
Ezért a pozitív megoldást a Torony jelképezi. Ez a lap azt mutatja (az Akasztott emberrel egyben), hogy értékelje át magában felettesével való kapcsolatot, mert szinte semmilyen segítséget sem várhat tőle, ami hasznos lenne. Ez persze nem a személyes kapcsolatra vonatkozik (azzal nincs baj), hanem a munkát illetően. Mintha a munkáját illetően egy ügyefogyott felettese lenne, aki ugyan beszél, de nem cselekszik. Mindennek ellenére, munkája nagyon sikeres lesz - valószínűleg. ( A közös elemzés azt is megmutatta, hogy minden lap teljesen pontos volt.)
Közel egy év után, a hölgy valóban sok elismerést kapott munkáját illetően, még az állami minisztériumtól is, de felettese szinte semmiben nem járult ehhez hozzá (inkább csak hátráztatta). Sikerei ellenére beadta a felmondását (Leomló torony, a megoldás pozícióban) és egy nyugodtabb munkát választott, ami mellett többet lehet családjával.

9. Életút: Mi a legfontosabb számomra, mit tanácsol nekem a tarot. A kérdező 34 év körüli hölgy, aki gazdag, több kávéháza is van a fővárosban. A férje szintén jól szituált és boldogan élnek.
gyerek
1.    19 - Nap
2.    4 - Király
2.    5 - Főpap
4.   8/3 - 8 kard
5.   3/4 - 3 érme
6.   P/2 - A kelyhek apródja
7.   P/4 - Az érmék apródja
8.    12 - Akasztott ember
9.   5/2 - 5 kehely
10.   6/3 - 6 kard
Nagyon röviden: Itt látható, hogy a Nap kártyával szemben áll a Király. A Király jelenthet magas pozícióban lévő embert, hatalmat (erőt), törvényességet, természeti törvényeket stb.
Akárhogyan próbáltam elemezni a lapokat, a hölgy életében semmilyen hasonló szituáció nem volt jelen. Mindaddig nem is voltam képes semmit mondani, amíg fel nem tettem a megfelelő kérdést:
- Van gyerekük?
Mire a hölgy elmondta, hogy minden vágya a gyerek, de addig nem akarnak gyereket, amíg fel nem építik neki az új házat (egy kis palotát) ahol mindene meglesz.
Ezek után minden lap értelmet kapott, hiszen a hölgy már nem éppen fiatal és nem a palota lesz fontos a gyereknek.
Miután részletese elmondtam a lapok értelmét, a hölgy megsértődött és otthagyott. Én megittam a kávémat és mikor kiléptem a kávéházból a hölgy utánam szaladt és bocsánatot kért, hogy legalább a kávé árát fogadjam el (mivel soha nem kérek pénzt ilyen elemzésért). Ebben a kirakásban az volt a szép, hogy a tarot még azt is megmondta, hogy a hölgy tanácsot fog kapni, ami megváltoztatja majd nézetét.

10. Házasság: Jövő héten házasodok és mivel a házasságunk külföldön lesz megtartva, ezért kérdezem, hogy várható valamilyen probléma? (A kérdező egy 25 év körüli fiatalember volt.)
hazassag
1.    18 - Hold
2.    0 - Bolond
2.   9/1 - 9 bot
4.   10/3 - 10 kard
5.    20 - Feltámadás
6.    16 - Torony
7.   7/4 - 7 érme
8.   8/3 - 8 kard
9.   9/3 - 9 kard
10.    9 - Vándor
Nagyon röviden: Amint megláttam a lapokat tudtam, hogy ezt nem mondhatom el. Csak jelezni próbáltam kérdésekkel, hogy minden rendbe van-e ezzel a házassággal? A fiú valóban mindent megtett kapcsolatukért (amit a lapok is szépen mutatnak), de mégis komoly gondok várhatók. (Nincs egyetlen kehely sem a lapok közt.)
Csak érdekességként mondom el, hogy a görögországi házasságuk után két hétre, a lány otthagyta a fiút, és már soha többet nem jöttek össze. A fiú nagyon nehezen dolgozta fel a történteket.