Az első szintek

Azoknak írom akik folyamatos újrakezdők Bardon tanításában, hogy ne keseredjenek el.

Hihetetlen mennyi mágiával foglalkozó mű létezik, de szinte mindegyikben nagyon erős a hitre romboló jellegű gondolatok is vannak. Ennek oka, hogy a magiát sok szinten és sok formában lehet gyakorolni, mivel rétegei vannak, melyek nagyon specifikusak. Ezért sok mágiával foglakozó ember ennek áldozata lesz, és mágiája nem teljesen valós, csupán egyfajta csőlátás vagy önbecsapás eredménye. Ennek a leggyakoribb oka, hogy elveszíti a középponttal (belső isteni önvalójával) a kapcsolatot. Nem tudatosítja kellően, hogy azt a gyakorlatot csak egy bizonyos szinten volt képes megvalósítani, ami nem hiba, csak ha ezt nem vesszük észre. Ahhoz, hogy meglássa ezt, meg kell értenie a gyakorlat rejtett szellemi értelmét is, amit sajnos a legtöbb esetben nem teljesen sikerül. Franz Bardon megadta az utat, amin végig lehet vágtatni egyeseknek anélkül, hogy valamit is megértenénk a rejtett szellemi összefüggésekből. Ez azt eredményezi, hogy a gyakorlatot nem is vagyunk képesek helyesen elvégezni, csak úgy tűnik, hogy az teljesen sikerült. Általában feltűnő ilyen esetekben, hogy szinte semmit nem képesek megmagyarázni abból, amit Bardon leírt, illetve minden teljesen érthetőnek tűnik számukra. Amikor viszont az ember feltesz néhány kérdést, nem képesek arra semmilyen magyarázatot adni. Logikusan nem tudják azt megmagyarázni, hogy miért van az úgy, illetve ezeket a kérdéseket nem is tartják fontosnak. Így van, így működik, de miért, az nem fontos.
Mindez azt eredményezi, hogy mint egy csataló gyorsan végig szaladnak a gyakorlatokon. Emlékszek egy mesterrel beszélgettem, aki már a kabbalát is teljesen elsajátította, viszont arról panaszkodott, hogy gyógyítani nem tud. Persze nem kell mindent tudni egy mágusnak, mondta, és ezzel el is volt intézve a probléma. Mondanom sem kell megrökönyödésemet, mert mindjárt megértettem, hogy ez lehetetlen, illetve egyoldalú fejlődés eredménye lehet csak. Mikor megkérdeztem a harmadik tarot kártyáról, hogy az egyes dolgok miért vannak úgy oda rajzolva (miért nem másként), szinte semmi érdemlegeset nem tudott mondani csak azt, amit Bardon is leírt könyvében, mint a kártya rövid jellemzését. Megkérdeztem még sok mást is. Például az első tarot kártya ábrázolásában a férfi és a nő között miért van egy kétnemű semleges lény, miért fontos ez? A nő felül miért elektromos és alalul miért magnetikus? A férfi pedig fordítva, de mit jelent ez? Egyáltalán hogyan értendő, hiszen fizikai testben a fej a tűz elemnek felel meg, férfi és nő esetében is, stb. Vagy miért van a női oldalon a növények és az állatok, és a férfi oldalon pedig az ásványok? Ezek után a második tarot kártyáról már nem is kérdeztem semmit, tudtam hogy felesleges volna.
Mondanom sem kell, hogy az, aki valóban mágikus úton halad és már a mágikus idézés vagy a kabbala szintjén van, annak ezekre, és más kérdésekre is, tudnia kéne a feleletet.
Sajnos azt látom, hogy sok mágikus idézés sem teljesen valós, inkább csak a fantázia terméke, illetve a valóság egyoldaló látásából adódó kapcsolat, vagy egyenesen negatív praktika terméke. Aki a mágiával foglalkozik annak elsősorban azt kell tudnia, mi a cél, miért foglakozik ezzel. Franz Bardon már az első könyvének teoretikus bevezetésében leírta az egyetlen valóban helyes célt, de gyakran az látható, hogy ezt sokan elfelejtik, vagy teljesen más célok vezetik.

Aki Bardon tanítása szerint gyakorol, annak csak annyit mondhatok, hogy senki ne keseredjen el, mert már az első könyv első szintjeinek gyakorlatai olyan óriási kincsekhez juttatják, amit csak halála után fog tudni igazán értékelni, hiszen mindezt az emberek közül kevesen voltak képesek elsajátítani, még sok inkarnáció árán sem.

" Vigyázzon mindenki, hogy többet ne tegyen, mint amennyit teljesen megértett. Ne feledje el, hogy a intellektuális megértésnek a gyakorlat előtt kell járnia, mert ez az egyetlen törvényes belépés a pszichika intimitásába." (Franz Bardon, Praha - 1949. 11. 13)