Perseus Arcane Academy, James Robson beszélgetése Tungli Jánossal

(2024.02.24) https://perseusarcaneacademy.com/post/interview-with-jan-tungli-my-winding-path-from-religious-exploration-to-spiritual-dreams-and-franz-bardon/

[1] ● Hogyan jutottál el Franz Bardon tanításához? Bemutatnád utadat és a fejlődésed röviden?

Főiskolai éveim alatt végig jártam sok vallási felekezetet. Néhol csak néhány hónapot, de volt, ahol több évet is eltöltöttem. Egyrészt nagyon jó volt, mert részletesen megismertem a Bibliát és más vallásos iratokat, köztük a buddhizmus, a Védák és a hindu vallás néhány fontos művét is. Viszont csaknem 15 év kutatása után arra jutottam, hogy minden vallás egy ponton megáll és onnan szinte képtelen tovább fejlődni. A vallási felekezetekben néhol felbukkanó képmutatásról, bezárt szinte dogmatikus gondolkodásról ne is beszéljünk, de ez emberi dolog, ami mindenhol megjelenhet.
Ekkor vettem elő Osho: Zen tarotját, ami már majd 3 éve ott porosodott a polcon, mert ajándékba kaptam, de én úgy gondoltam, hogy a tarot valami ördögi dolog lehet csak. Elolvastam a Bolond arkánum leírását, ami kellemesen meglepett. Körülbelül ekkor jutottam hozzá Franz Bardon könyveihez is. Fokozatosan egyre komolyabban kezdtem foglalkozni Bardon könyveivel.
Mellette intenzíven foglalkoztam a tarottal is. Volt egy elméletem, ami bizonyos szinten megmagyarázta a tarot rendszerét. Nagy meglepetésemre éppen Bardon könyveiben találtam meg olyan elrejtett gondolatokat, melyek teljesen megerősítettek abban, hogy ez az elmélet helyes. Ezt az elméletemet "a tarot duális szerkezete" néven tettem közzé. Ez akkoriban még annyira újnak hatott, hogy egy kiadó sem vállalta saját pénzből ennek kiadását, mert annyira ellentétben volt (és van) a tarotról szóló más publikációkkal.

Ahogy belemélyedtem Franz Bardon tanításában, gyakrabban voltak furcsa álmaim, melyek a normális álomtól teljesen eltértek, mert kristálytiszták voltak. Általában valamilyen szellemi lények (angyalok) valamit megmutattak nekem. Néha csak több év után értettem meg mit is jelentett, amit láttam vagy átéltem, és ennek alapján képes voltam megérteni bizonyos szellemi összefüggéseket. Ezeket az álmokat nem lehet elfelejteni, annyira csodálatosak és kristálytiszták voltak, a zavarodott álmoktól teljesen eltérőek.
Mindennek ellenére én igen rosz diák vagyok, nekem minden nagyon sokáig tart, míg képes vagyok azt megérteni vagy elsajátítani.

[2] ● Szembesültél-e kihívásokkal vagy akadályokkal a hermetizmus gyakorlása során és ha igen, hogyan győzted le őket?

Jól emlékszem amikor elkezdtem gyakorolni néhány hét után egy furcsa álmom volt. Álmomban megjelent a Sátán, de nem nézett ki ijesztően, fehér ruhában volt mint egy angyal. Az álmomban viszont mégis pontosan tudtam ki ez a lény. Azt mondta: "Gyere! Mutatok neked valamit." "Nem megyek. Én tudom ki vagy." - feleltem. Erre elment, nem erőszakoskodott. Én tovább ballagtam és egyszer csak egy város főterén találtam magam. Nagyon furcsa város volt, először azt hittem, hogy az épületek le lettek bombázva, de utána jobban szemügyre vettem és láttam, hogy semmi károsodás nincs rajtuk, hanem rosszul vannak felépítve. Ott álldogáltam a főtéren azon tűnődve, hogy ki épít ilyen sok elfuserált épületet? Erre újra megjelent a Sátán fehér ruhában, és ezt mondta: "Látod? A dolgok nem olyan egyszerűek." Ezután felébredtem. Ez az állom azt eredményezte, hogy megijedtem és abba hagytam a gyakorlást, majd egy évig. Csak egy év után mertem folytatni, mert megértettem, hogy amikor az ember elindul a mágikus fejlődés útján, nem csak a pozitív, de a negatív erők érdeklődését is felkelti.

Másik problémám a kundalini energiával volt. Franz Bardon sajnos nem írja le részletesen, mert feltételezi, hogy mindenki megszerzi erről a kellő ismereteket, melyek már régóta ismertek. Akkoriban én erről nem sokat tudtam, csak jóga könyvekből olvastam erről felületes információkat. Egyszer viszont, megpróbáltam felemelni, mert már többször éreztem ezt az energiát, mint bizsergést a gerincemben, ami alulról jött. A meditáció sikerült. Szerencsére észrevettem, hogy nagyon nagy energiáról van szó és nem engedtem kitörni, mint egy vulkánt. Csak szépen apránként, minden lélegzetvétellel egy keveset engedtem a gerincbe, és emeltem fel a koronacsakrához. Mégis több problémám lett belőle. A koponya alatt erős nyomást kezdtem érezni, ami végül fejfájást okozott. Folyamatosan fájt a fejem több napon át, arról nem is beszélve, hogy bármikor izzó fáklyát tudtam volna magamból csinálni. Ekkor elmentem a fővarosban megrendezett ezoterikus fesztiválra, hogy majd ott biztos lesz valaki, aki segíteni tud. Nagyon meglepődtem, mert akiket megkérdeztem senki sem tudott segíteni. Olyasmiket mondtak, hogy menjek orvoshoz, küldjem vissza az energiát, vagy hogy az biztosan nem a kundalini energia hanem valami más bajom van stb. Már teljesen kedvetlenül járkáltam ott, mikor egy cigányasszony rám nézett és ezt mondta: "Ember! Fújja el azt a sok energiát a fejéről, mert meg fog bolondulni! Nem fáj a feje?" Kitudakoztam mit kell csinálnom és még az nap minden fájdalomérzés megszűnt. Csak később értettem meg mi is történt, és mit hogyan kellett volna csinálnom. Ami viszont kévés helyen van leírva, hogy a kundalini energia egy beavató energia, ami azt mondja, hogy használd a koronacsakrát. A kundalini kitörő tüzes formájában ugyan még több évig tudtam használni, de ennek intenzitása néhány év alatt lecsendesült. Azért beavató energia, mert ezek után már a koronacsakrát (Szahaszrára) kell használni, ami sokkal finomabb energiákkal dolgozik. Szerintem egy életben csak egyszer lehet a kundalinit felemelni, bár lehet tévedek, de ez a tapasztalatom.

[3] ● Szigorú sorrendben követted a könyvben található gyakorlatokat, vagy a saját utadat jártad a hermetika gyakorlásában?

Igen, majdnem. Ezzel kapcsolatban egy másik esetet mesélek el. Egy barátomnak beszéltem Bardonról és kölcsön adtam neki a könyvet. Két hét után találkoztunk, mikor ő visszaadta nekem a könyvet. Megkérdeztem tőle, mit szól hozzá, mire ő szitkozódni kezdett, és azt mondta, hogy majdnem meghalt. Mi történt? - kérdeztem.
Mire ő elmondta, hogy beleolvasott és mindjárt meg is próbálta a tűz elemet aktivizálni. Nagyon jó képzelőerővel rendelkezett és sikerült is neki. Csak az volt a gond, hogy a gyakorlat után azt vette észre, hogy egyre erősebb láza van, ami nem akart csillapodni. Belázasodott és semmi nem segített. Végül több napig feküdt betegen, gyógyszerekkel kellett kigyógyítania magát. Azt mondta, hogy soha többet nem akar ezzel foglalkozni. Talán ennyit arról, hogy érdemes sorba menni a gyakorlatokkal.

[4] ● Milyen tanácsot adnál azoknak, akik érdeklődnek a Franz Bardon hermetikus tanítása és gyakorlatai iránt, saját tapasztalataid és meglátásaid alapján?

Itt a legegyszerűbb dologra hívnám fel a figyelmet. Az életenergia, a prána energiával való munkát javasolnám, amit relatíve rövid idő alatt ki lehet fejleszteni és fizikailag is jól érezhető. Ha ez sikerül, akkor sok kétely megszűnik, és nagyon sok mindenre használható. Nagyon jól lehet vele gyógyítani másokat és önmagunkat is. Bardon aránylag keveset foglalkozik ezzel, mert ez is megtalálható sok más könyvben. A pránát lehet áramoltatni testünkben és a csakrákban. Hihetetlen az is mi mindenre lehet használni. A pránával és a 4 elemmel erős mágikus védelmet is létre lehet hozni, amire néha szükségünk lehet.

[5] ● Hogyan befolyásolta a hermetika gyakorlata személyes és spirituális fejlődésed, és milyen előnyök származnak belőle?

Elsősorban az ember megtalálja az élet értelmét. Ezzel a kérdéssel általában az emberek nem szívesen foglalkoznak, nem tartják fontosnak. Viszont a helyes világnézet és értékrend nélkül igen sok pszichikai probléma keletkezhet a tudat alatt, ami előbb vagy utóbb a felszínre tör különböző formákban. Az, amit a világ lényegének tartunk, idővel ahhoz vállunk hasonlóvá, mert ennek mintájára képzeljük el önmagunkat is. Belső lényegünknek utat kell találnia Istenhez (legtisztább absztrakt ideához, ami felett már semmi sincs, ahogy Bardon mondja), ha ez nem sikerül, akkor nehezen tudjuk megtalálni az életünk valódi értelmét. (Félreértés ne essék, mert ez alatt nem egy beszűkült vallási hitrendszert értek.)

[6] ● Észrevettél bármilyen változást vagy átalakulást életedben vagy tudatodban, mint a hermetika gyakorlásának eredménye, és ha igen, mik azok?

Az egészséget említhetem, de nem csak fizikai, hanem pszichikai és szellemi szinten is. Manapság az emberek igen sokat áldoznak fizikai egészségükre, de a pszichikai és a szellemi egészségüket és hitüket nem nagyon tartják fontosnak. Az által, hogy meditációban önmegismerést gyakorlunk, egyfajta pszichoanalízist is ki tudunk fejleszteni, és lehetőségünk van megszabadulni a karma rabságából (legalábbis részben). Valójában mindenkinek két mestere van: a Sors és a Meditáció.
Ha például a férfi és a nő kapcsolatát vesszük, akkor felismerhetjük magunkban az állati ösztönöket, de a legnemesebb szellemi önátadást is, mely az isteni szeretethez fogható csak. Ez a szerelem, mely durva anyagi szinten csupán a szex aspektusa, egy magasabb szinten a tiszta szerelem, mely szerintem az emberiség legnagyobb ereje. Valójában ez köt minket össze Istennel. Sajnos a szerelem erőit (melyet a Vénusz szféra intelligenciái tanítanak), még nem nagyon tudjuk használni, pedig meggyőződésem szerint ez egy olyan magas szint, mely állandó mágikus transz állapothoz hasonlítható, ahol szinte bármi lehetségessé válik. Nem véletlen, hogy a Nap szférája előtt a Vénusz szféráját kell megismernünk. Csak a vénuszi lények beavatása által tud a mágus akkora energiára szert tenni, hogy a Nap szféráját is meglátogathassa.
Ez az önkéntes önátadó szerelem egyre inkább kiveszőben van világunkban, sőt gyakran megvetés tárgyává válik, vagy lealacsonyodik a testi élvezetek szintjére. Tehát erre kérdésre, hogy számomra mi jelentette a legnagyobb változást, azt mondhatom, hogy a férfi és a nő közti szerelem egy magasabb (transzcendens) szintjének a felfedezése volt.
Nem tudom mennyire érthető, vagy mennyire félre érthető az amit mondani akartam, de nagyon nehéz ennek lényegét szavakban kifejezni. János apostol szavait így is értelmezhetjük: "Aki nem szeret (nem szerelmes), az nem ismerte meg Istent, mert az Isten szeretet." (1.Jn 4:8)

[7] ● Kifejtenéd a YOD-HE-VAV-HE négyes kulcs gyakorlati alkalmazását a VIII. szint szerint, amint a weboldalon is megemlítesz?

Ez az egyik legnagyobb titok, a szerelem és az alkotás hatalmas titka, ahogy ezt Bardon is mondja. A gyakorlatot Bardon leírta, viszont mint a legtöbb esetben nem írta le annak értelmezését, hogy valójában mi történik és mit jelent ez. Ez Bardonnál igen gyakori, a diákra hagyja, hogy maga jőjön rá az összefüggésekre és azok rejtett értelmére. Mágikus szempontból ez nagyon helyes, mert mindenkinek magának kell ezekre rájönnie. Én néhány dolgot felfedtem ezen rejtett összefüggésekből inspirációs céllal, ami viszont annyiban nem helyes, hogy ezekre a meditáló mágusnak magának kell rájönnie. Valójában nem helyes, ha ezt valaki más mondja el. Mindenkinek egyéni, rejtett, intim kapcsolat által kell a mágiát gyakorolnia. Ahol szerelem van, ott intimitás (titok) is van, enélkül lehetetlen a szerelem férfi és nő között. Ugyan ez igaz a mágus és az isteni erők kapcsolatában is. Mindennek ellenére néhány segéd gondolatot mondhatok, mint inspirációt.
Vegyük az első tarot kártya, a mágus, ábrázolását. A mágus felett megjelenő lótusz 10 dupla virágszirommal és a 16 kék drágakő a kvinteszencia körül egy olyan ábrázolás, ami a tarot egész szimbolikáját rejti magában. Erről már írtam, de ez még nem minden. Ha beleképzeljük magunkat a mágus helyébe, akkor bal oldalunkon lesz a Nap, a tűz és a levegő elemek, és jobb oldalunkon lesz a Hold. Talán mindenki tudja, hogy ennek fordítva kéne lennie. Jobb kezünknél kéne lenni a Napnak. Érdemes elgondolkodni mi ennek a felcserélésnek az oka? Az ok szerintem az, hogy ez nem egy kitalált művészi ábrázolás, hanem ehhez a rajzhoz valódi mágikus tükörből lefotózott kép szolgált alapul. Mint tudjuk a tükörképben megfordul a jobb és a bal oldal. Ez viszont azt jelenti, hogy amit itt látunk, az a koronacsakra és a felette lévő csakra valós ábrázolása.
Most vegyük a harmadik tarot kártyát. Itt is Bardon segítségünkre akar lenni ezzel az ábrázolással, mert az Akashát nem ibolyakék színben, hanem mint Napot ábrázolja, barnás arany színben (nem sárgás arany). Sőt, a levegő elemet egy kicsit lilás színben. Ezek nem véletlenek, komoly okai vannak. Ezt le is rajzoltam, de többet erről nem lenne helyes mondanom.

[8] ● Hogyan viszonyul az akasha elv és a négyes kulcs fogalma a védikus tanításokhoz és hinduizmushoz?

Ez a kérdés szorosan kapcsolódik az előző kérdéshez. Ismert, hogy a hindu és a védikus iratokban vannak olyan részek melyekből arra lehet következtetni, hogy Vishnu a legfőbb istenség, de más iratok szerint Shiva, és megint más iratokból az olvasható ki, hogy Brahma. A mai napig megoszlanak a vélemények, amit a békesség kedvéért azzal zártak le, hogy mind a három egyenrangú, mert mindegyiknek más szerepe van (szentháromság).
Mint tudjuk az asztrális test összekötő a fizikai és a szellemi testek között. Ez azt is jelenti, hogy mind a fizikai, mind pedig a szellemi energiák egyfajta lenyomatát hordozza. Bardon megemlíti azt is, hogy a gyökércsakra (Muladhara) a föld elem központja, és éppen ennél a csakránál a diák felismerheti Brahmát. Viszont Brahma egy magasabb szinten a koronacsakra (Szahaszrára), ahonnan a 4 elem energiái kiáradnak, ami szimbolizálja Brahma 4 arcát. Mindenki, aki a gyakorlatban is foglalkozik a csakrákkal észreveszi, hogy a koronacsakra és a gyökércsakra közt nagyon szoros kapcsolat van. Valójában a kundalini is ez miatt jelenik meg és utat tör a koronacsakrához, tehát saját maga magasabb szintjére. Felfogható ez, mint női és férfi egyesülése is. A női itt alárendelődik a férfinek szerelemben, és azt mondja: "Csinálj velem, amit akarsz." Ettől a pillanattól a mágus tudja, hogy testét, mint alkímiai laboratóriumot használhatja a meditációban. Éppen a koronacsakra (Brahma) vetíti ki a szellemit az asztráltestbe, a homlok és a torok csakrákat. A torokcsakra (Visuddha) az Akasha központja, és az analógiák szintjén Shiva istenséggel hozható kapcsolatba. A homlokcsakra (Ajna) pedig Vishnu lesz. De ez csak egy kivetített kép, lenyomat a szellemről, mert a mentális testben megint más elrendezés van. Tehát attól függően, hogy milyen szinten dolgozunk, a három istenség viszonya minden szinten más. Ezért van a védikus iratokban az a sok keveredés a három istenség viszonyáról. Viszont az EGY istenit csak Brahma által lehet megérteni. Persze, amit itt most mondtam, csak egy leegyszerűsített kép.

[9] ● Meg tudsz említeni valamelyik munkát a 2. és 3. könyvvel?

Én csak az első könyvvel foglalkozom gyakorlatban, még ezzel is bőven van mit csinálnom.

[10] ● A weboldalad sok információt tartalmaz. Mi a legfontosabb amit szeretnél kiemelni ezek közül?

Számomra legfontosabb, hogy a mágia és a keresztény tanítás közt egyértelmű kapcsolatot fedeztem fel. Ezt a kapcsolatot már régóta lehetett sejteni itt-ott felbukkanó gondolatokból a Bibliában, de csak most lett látható teljes egészében. Ez szerintem nem véletlen, hogy ezek az információk csak most váltak érthetővé, pedig több száz éve ott vannak leírva, de valódi értelmüket eddig szinte senki nem vette észre. Franz Bardon valószínűleg ismerte a kereszténység és a mágia kapcsolatát, és ő is rávilágíthatott volna ezen összefüggésekre, de tudta, hogy mindennek meg van a maga ideje. János apostol úgy írta le a Jelenéseket, hogy annak valódi értelme csak akkor legyen megérthető, ha erre eljön a megfelelő idő. A hét csillag titka szerintem az egyik legszebb bizonyíték arra, hogy a jövő egy teljesen más gondolkodású társadalom lesz, ahol a szellem tudománya az egyik legfontosabb dolog lesz minden ember életében. (Tehát a szó szoros értelmében: Isten a Földre küldi hét szellemét, ahogy ezt a Jelenésekben olvashatjuk.) Azt is mondhatjuk a jövőt illetően, hogy Isten dicsőségének ismeretével betelik majd az egész Föld.

[11] ● Van még valami, amit szeretnél megosztani az olvasókkal?

A felvilágosodás kora, illetve Immanuel Kant által lefektetett filozófia, ami még a mai korunkat is jellemzi, a kételkedésre épül. Ennek okán csak azt fogadjuk el ami bizonyítható. Ennek sok jó oldala van, viszont van negatív oldala is, ami nekem is sok gondot okozott mágikus fejlődésem során. Itt arra akarom felhívni a figyelmet, hogyha a mágikus fejlődésünk útján megkapunk valamilyen képességet és ezt már többször is sikerrel alkalmaztuk a gyakorlatban, akkor már többé soha ne kételkedjünk ebben. Hihetetlen a kételkedés ereje, lassan képes felmorzsolni hitünket. A logikus kételkedés ezt mondja: "Valóban megtörtént? Nem csak beképzeltük mindezt? Mi van akkor, ha a szemtanúk is csak beképzelték? Nem lehet, hogy csak véletlen volt?" és ehhez hasonló gondolatok. Ez nagyon káros tud lenni, és oda vezethet, hogy teljesen elveszítjük azt, amit már megszereztünk. Ezzel kapcsolatban azt az esetet idézném tanulságul, amikor Jézus a vízen járt, és Péternek is megengedte, hogy a vízen járjon vele együtt. Viszont Péter az erős szélben megijedt és elkezdett süllyedni. Erre Jézus ezt mondta Péternek: "Kicsinyhitű, miért kételkedtél?" (Máté 14:32)