A Bolond és az Univerzum arkánum kapcsolata

A két arkánum egyszerre reprezentálja az összes arkánum dualitását, illetve a Szent Szellem és a teremtett világ közti kapcsolatot. Itt nem fogom magyarázni ennek a két lapnak a kapcsolatát. Elsősorban azért nem, mert ehhez a Bolond arkánum megértése szükséges. Úgy gondolom viszont, hogy a Bolond arkánum megértéséhez az itt ott felbukkanó összefüggések elvezetik az olvasót ehhez.
A Világ (Univerzum) arkánum esetében szépen látható a teremtés. A négy isteni kerub és a középen a táncoló nő a befogadó szerepében. Kezében két pálca, fehér és fekete, kifejezik, hogy a teremtés a teremtett világban csak dualitások által tud megjelenni, hiszen minden energia legalább két pólus közt mozog.
A Bolond arkánumhoz nem tartozik semmilyen sorszám, tehát szimbolikusan a nulla, a semmi potenciális jelképe. Mivel ez a lap a meg nem teremtett dolgokat jelképezi, melyből minden teremtett dolog (az univerzum minden szférája) megszületett, ezért önmaga lényege a világban a nem létező oldalon maradt.

Aki egy kissé jártas a Védák bölcsességében, az ebben a dualitásban fellelheti a purusha és az előtte táncoló prakriti hasonlóságát ( illteve Brahma és Shakti).

Természetesen, aki nem elmélkedik ezekről, annak az itt leírtak csak egy újabb elmélet marad a sok lehetséges elmélet közül.
Mélyebb megértéshez a "Mit rejt Gödel istenérve?" cikket ajánlom (mely úgy van megírva, hogy matematikai ismeretek nélkül is megérthető).

bolond

Ahogy láthatjuk a tarotban az elektromos és a magnetikus (jang és jin) 10 párban jelenik meg. Az elektromos 1-10 és a magnetikus 20-11 számokkal jelzett lapokban. Minden pár, amit tárgyaltunk, az elekromos és a magnetikus dualitását képviselte.